På onsdag 21/12 är det dags för Julavslutning! Eleverna slutar skoldagen ca 10.00
Vi vill påminna alla elever och föräldrar att eleverna inte får ha med sig leksaker eller gosedjur till skolan.

De föräldrar som valt att skicka med barnen mobiltelefoner bör känna till att skolan inte är ersättningsskyldig om något händer med mobilen under elevens vistelsen på skolan. Vi personal har enats om följande regler rörande mobiltelefonerna;

-Mobiltelefonerna sätts på ljudlös och ska lämnas in till klassläraren direkt på morgonen.
-Mobiltelefonerna överlämnas sedan direkt till fritidspersonalen efter skoldagen.
-Barnen får tillbaka telefonen när de ska gå hem.
-Eleven får ringa från sin mobil under fritidstid om det finns en vuxen i närheten som kan stämma av med föräldern om det sker nya överenskommelser rörande tid för hemgång eller om någon annan ska hämta.
-Vi ber er föräldrar att ringa på fritidstelefonen om ni behöver meddela oss eller barnen något.

-Vi ber er att i så stor utsträckning som möjligt bestämma huruvida barnen ska leka med någon efter skolan senast dagen innan samt se till att informera fritidspersonalen.
Titta gärna in och titta bland kvarglömda kläder i stora skolbyggnaden. 



”Bra Jobbat på skoljoggen!

Vi sprang 812 km tillsammans.

Det är lika långt som vi skulle åka bil till Legoland, den resan skulle ta 7,5 h.

Men vi gjorde det tillsammans på 1 timme.”

Skoljoggen
På torsdag den 15 september är det skoljoggen för hela Västra skolan. Det är ett arrangemang som anordnas av skolor runt om i Sverige.
Vi kommer att gå/springa på förmiddagen så eleverna ska komma ombyta i joggingkläder redan på morgonen. Vi håller till på Hållet där vi går/springer så många var man orkar på en bana som är ca 1 km. Lära känna grupperna samlar poäng tillsammans. Vi avslutar med en frukt innan vi går tillbaka till skolan. Bra att ha med sig en vattenflaska!


I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland elever, skolpersonal och föräldrar till en förmånstagare och Skolidrottsförbundet. Åren 2012-2016 är förmånstagaren SOS Barnbyar. Springslanten är 10 kr (bestämde vi på skolan) och lämnas till klassläraren.”
Välkomna till en ny termin!
Idag torsdag kör vi igång med skofri korridor, eleverna tar av sig skorna direkt och bär dom till sina platser. Det finns skoskydd för vuxna att låna.

Skolplacering för elever på Västra skolan


Hej,
Vi har tidigare informerat om flytten av mellanstadiet på Västra skolan till Långbergsskolan, med start hösten 2016. Nu vill vi förtydliga delar kring basplaceringen för eleverna i mellanstadiet på Västra skolan.

Eleverna får basplacering Långbergsskolan

Då flytten inte är att betrakta som en tillfällig, kort, evakuering innebär det att eleverna får en ny basplacering på Långbergsskolan. Basplaceringen grundar sig även på att eleverna, enligt skollagen, inte kan lyda under två olika rektorer. Eftersom eleverna kommer lyda under rektorn på Långbergsskolan, blir basplaceringen Långbergsskolan.

Vad gäller kring skolskjuts?

Skolskjutsreglerna i Nyköpings kommun reglerar vilka elever som har rätt till skolskjuts utifrån den nya basplaceringen. Mer information och kontakt för skolskjuts hittar du här: http://nykoping.se/skolskjuts

Frågor kring flytten till Långbergsskolan

Kontakta rektor om du har frågor kring det praktiska om flytten.


För övergripande frågor – kontakta Magnus Uppman, biträdande utbildningschef grundskola. 0155 - 24 85 41

Långbersskolan                     

                                                                                                       Till 
                                                                                                       vårdnadshavare                                                                                                                                              till barn i åk 3-5

Inför nästa läsår

Här kommer en uppdaterad information om hur vi arbetar för tillfället inför nästa läsår. Nytt för den här gången är att det är samma utskick till både Långbergs- och Nicolaiföräldrar. Så kommer det att se ut fortsättningsvis.

Personal

Vi är mitt inne planeringen inför nästa läsår. Vi har träffats och pratat om regler för skolan i höst. De skiljde sig något åt mellan de båda skolorna, men det har vi resonerat igenom så att vi kan hitta gemensamma regler.
När det gäller bemanning så har vi annons ute där vi söker ett antal fritidspedagoger inför hösten. Dels har vi några pensionsavgångar på Långbergs fritids, men vi behöver också utöka personalstyrkan då vi blir fler elever på fritids. För er som idag har barn på Nicolaiskolan som inte har fritids så är det bra om ni redan nu ansöker om en plats på fritids i höst om flytten av lokaler innebär att ni kommer att behöva ha fritids till era barn. För oss är det bra att få ett så korrekt antal som möjligt så tidigt som möjligt. Jag vill därför be er om hjälp att ansöka så snart ni vet att ni har behov.
När det gäller lärartjänster så arbetar vi med att lägga scheman och se över tjänster. Nytt för alla mellanstadium nästa läsår är att skolverket har utökat undervisningstiden i matematik. I årkurserna 4-6 utökas undervisningstiden i matematik med 60 minuter per vecka och årskurs.
Det jag behöver göra är att prata med alla individuellt för att se över tjänsterna i höst. Det håller jag som bäst på med nu. Vi strävar då naturligtvis efter att skapa arbetslag som gör att eleverna har behöriga lärare i alla ämnen, samtidigt som eleverna inte ska få helt nya lärare nästa läsår. Så långt det är möjligt ska de kunna behålla sina mentorer. Undantaget i den frågan är blivande åk 4, som ju hade fått nya lärare, mentorer och nya klasskompisar oavsett om de bytte skola eller inte.
De träffar med lärare som vi hittills har haft har varit positiva. Det finns en vilja i gruppen att det ska bli bra för barnen och det är den viktigaste utgångspunkten. 

Elever och klasser
I och med den här veckan har vi börjat att titta på klasserna inför hösten. Vi saknar fortfarande en hel del svar om Nicolaielever, men vi behöver bestämma utgångspunkter för hur vi ska tänka runt klasser. Vi kommer inte att blanda grupper för blandandets skull. Dock behöver klasserna bli relativt jämnt fördelade storleksmässigt. Det blir inte så bra att t ex ha en klass med 30 elever och två med 20 elever, där enda orsaken är att vi inte ska blanda elever. I det arbetet är de nuvarande lärarna den viktigaste pusselbiten, de som känner barnen och vet deras behov och förutsättningar. De lärare som idag har respektive årskurs på respektive skola har och kommer därför att sitta ner och diskutera grupperna. Det har hittills varit bra och prestigelösa diskussioner med elevernas bästa i centrum. Vi kommer naturligtvis att återkomma så snart vi är klara med hur klasserna kommer att se ut i höst.

Föräldrainformation

Vi har haft ett föräldramöte för Långbergs föräldrar med ungefär samma information som vi hade med Nicolaiföräldrar. Det var inte så värst välbesökt, men har ni frågor är ni självfallet välkomna att höra av er. Frågorna är värdefulla för oss så att vi inte missar någon viktig aspekt i planeringen. T ex kom en del frågor vid föräldramötena med både Långberg och Nico som har blivit en viktig del när vi pratar om klasser inför nästa läsår.
Jag har medvetet utelämnat frågan om skolskjuts, som jag förstår är viktig för er vars barn idag går på Nicolaiskolan. Som vi beskrev vid föräldramötet är det inte en fråga som jag äger.

Hälsningar!


Jens Back, rektor

Kallt i skolan på Nico

På tisdag morgon den 1/3 kom personal och elever till skolan på morgonen och upptäckte att den var kall och att elementen inte fungerade. Det visade sig att den vattenburna värmen har fått en läcka under måndagsnatten. Under tisdagen löstes detta med ytterkläder på i klassrummet och användning av flyttbara el-element.

På onsdagen kom det ut fler extra element och huset var fullt utav reparationsmän som undersökte problemet och idag torsdag så är det varmt i huset igen.

Information om flytten till Långberg. Mer info finns i spalten till höger.

Information om flytten till Långberg

Som jag nämnde när vi hade föräldramöte kommer jag återkommande att skicka ut information under vårterminen för att ge en inblick i var vi befinner oss i processen. Tanken är inte att komma med alla svar, utan att informera undan för undan vad vi befinner oss i just nu. En del av nedanstående info är sådant som jag berättade om på föräldramötet, men alla kunde inte närvara så det blir lite dubbel information för att vara säker på att nå ut.
Till att börja med vill jag tacka för senast. Tack för ett bra föräldramöte med många tankar och funderingar som jag fick med mig därifrån och som är viktiga för framtida arbete.

Lokaler på Långberg

Arbetet med att renovera och anpassa till hösten -16 är i planeringsstadiet. Vi har börjat så smått med att göra oss av med det som ska slängas, så att själva byggarbetet kan komma igång så snart som möjligt. Först på tur är att få ordning på den nya syslöjdssalen.

Personal från både Västra och Långberg

Jag får en del frågor om huruvida all personal från Västra skolan kommer att följa med till Långberg till hösten. Vi arbetar just nu med personalplaneringen och i det tar vi hänsyn till vad som blir bäst för barnen.  Vi kommer att behöva fler lärare på Långberg, så grunden i planeringen är att om man som lärare vill följa med till Långberg så kommer det bli så. Att vi utökar kan dessutom resultera i att vi behöver rekrytera. Rekrytering kan också komma behövas till fritids eftersom antalet barn även ökar där. Om fritidspersonal från Väster följer med barnen till nästa läsår är för tidigt att svara på. Det är en personalplanering vi behöver arbeta med under våren. Vi ska säkerställa bemanningen både för Västers och för Långbergs fritids nästa läsår.
Som förälder på Långberg kan man nog undra om ens barn får behålla samma lärare. Som alltid är det svårt att garantera. Människor kan bli sjukskrivna, säga upp sig och så vidare, men vi arbetar för att eleverna ska behålla samma mentorer och i stort sett samma lärare. Att de kan komma att möta nya lärare i något ämne kan vi kanske inte undvika, men vi ska göra det i så få ämnen som möjligt, återigen med barnens bästa och kravet på legitimerade lärare för ögonen.
När det gäller personal har vi börjat ha gemensamma planeringsträffar och kommer att fortsätta ha det under vårterminen. Det är många saker som blivande kollegor behöver samplanera och vi vill så långt det är möjligt vara klara med det innan sommarlovet. De första träffarna har varit positiva och det finns inga motsättningar i att några börjar på en ny arbetsplats och att det blir nya kollegor.

Elever och klasser

Eleverna har haft en första träff inför nästa läsår. Långbergs elever visade skolan för de blivande eleverna. När det gäller barnen så finns naturligtvis frågan om det kommer att bli nya klasser i höst. Det är egentligen för tidigt att uttala sig om, av flera anledningar. Till exempel kan föräldrar välja en annan skola för sina barn, då förändras elevantalet och det måste styra hur vi sätter ihop klasser. Återigen är det barnens bästa som ska råda i ett sådant beslut. En klass med för få elever ger för lite dynamik i gruppen. Om alla elever som finns på Väster flyttar med till Långberg så kommer inte klasserna att blandas nämnvärt. Det är klart att en och annan ändring kan ske om det blir bäst för barnet, men på det stora hela går klasserna att behålla i nuvarande form. Mellanstadiet blir då fyr-parallelligt.
Skolan bli stor sett till antalet elever nästa läsår. Som en åtgärd för att skapa trygghet har vi därför redan nu anställt en ”korridor-värd”. Vi håller på att mejsla fram den rollen. Att vi börjar nu beror dels på att vi ser att vi har nytta av det redan nu, men också att vi hinner få till rollen på ett bra sätt innan nästa läsår börjar. Tanken med rollen är att skapa vuxennärvaro bland eleverna i de allmänna utrymmena vid till exempel raster.
Självfallet är ni naturligtvis välkomna att höra av er direkt till mig, via mail eller telefon, också med frågor.
 
Hälsningar!
 
Jens Back, rektor