Information om Covid 19

 

Information till vårdnadshavare gällande covid-19

Vi vill informera dig som vårdnadshavare med barn i kommunens grundskola klass F-9 gällande covid-19. Kommunens agerande följer fortsatt de rutiner och riktlinjer vi får från Folkhälsomyndigheten och Region Sörmland Smittskydd.

I dagsläget bedömer Smittskyddet att det finns ökad smittspridning i Sörmland och nya lokala allmänna råd har införts i Sörmland. De lokala allmänna råden som infördes i Sörmland den 5 november omfattar inte grundskolor och förskolor eftersom det regleras på annat sätt hur skolor ska hantera situationen utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Däremot kan det påverka andra delar så som möten på annat sätt eller andra rutiner för hämtning och lämning mm. Du får information från din skola, eller ditt fritids om vad som gäller på just den skola ni har ert/era barn.

Grundskolan och övriga obligatoriska skolformer är viktiga för barn och ungas hälsa. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan barns och ungas behov av, och rätt till, utbildning och de smittskyddsåtgärder som vidtas. Fortsatt enligt Folkhälsomyndigheten så har skolverksamheter inte visat sig vara drivande i smittspridningen. Därför är Folkhälsomyndighetens bedömning att grundskolan och övriga obligatoriska skolformer bör vara öppna under pandemin.

Regeringen har beslutat att skolor har möjlighet till mer flexibla lösningar när det behövs. Den som ansvarar för skolan ska se till att Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer följs i så stor utsträckning som möjligt. Rektor ansvarar för verksamheten och för arbetsmiljön för elever och personalen. Görs bedömningen att undervisningen inte kan genomföras som vanligt tex om stort personalbortfall skulle ske, kan förändringar med kort varsel behöva göras.

Om en elev bor med någon som har covid-19 kan eleven fortsatt gå till skola och fritidshem, om hen är frisk, men utanför skolan bör barnet undvika att delta i fritidsaktiviteter. Det är i en sådan situation extra viktigt att vara uppmärksam på symtom.

Om en ny bedömning kommer så skickas ut ny information till dig som vårdnadshavare.

Om du har frågor tar du som vanligt kontakt med din skolas rektor.

 

Vänliga hälsningar,

Anci Stierna, skolchef F-9 Nyköpings kommun

Maria Brauer, biträdande skolchef F-9 Nyköpings kommun